Vergelijk: Galaxy S3 mini met de Galaxy S4 mini!

Nu aan het lezen
Vergelijk: Galaxy S3 mini met de Galaxy S4 mini!

Samsung Galaxy S3 mini of de S4 mini?

Welke mini is interessant voor jouw?

Hoe komt de Galaxy S4 Mini (SIV, i9190) uit de test als wij deze vergelijken met de Galaxy S3 Mini? De subtiele verschillen zijn te zien, dat is duidelijk. Nu de Galaxy S4 Mini officieel is aangekondigd door Samsung zal op termijn de Galaxy S3 Mini gaan vervangen.

De S3 Mini is momenteel nog erg sterk aanwezig in de markt en er worden veel campagnes gevoerd door de telecombedrijven om deze smartphone met hun abonnement te kopen. Als je je afvraagt of je de S4 moet kopen of toch de S3? Dan helpt dit artikel je op weg. We brengen de voornaamste en belangrijkste verschillen op tafel zodat jij de keuze kunt maken welk het beste bij jou past.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Prijs

De Galaxy S3 mini, die nu sinds oktober 2012 in de markt is, is verkrijgbaar rond de € 260,-. Dit is de prijs van de S3 Mini als los toestel. De hoogte van de prijs hangt wel sterk af van jouw kleurkeuze. Bij de S3 Mini heb je keuze uit zwart, grijs, wit en blauw.

Op dit moment is de prijs voor de S4 Mini in Nederland nog niet bekend, maar experts verwachten dat deze zo rond de € 500,- zal zijn, bruto! Dit houdt in dat dit de adviesverkoopprijs is en vele webshops zullen dit model goedkoper verkopen. Uiteraard houden wij de prijsontwikkelingen in de gaten!

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: afmetingen

Beide smartphones dragen natuurlijk de toevoeging “Mini”. Maar hoe Mini zijn deze toestellen eigenlijk? Zo is de S4 Mini bijvoorbeeld smaller in de breedte, maar in de lengte weer langer. De afmetingen van de S4 Mini zijn 61 x 125mm, dit in vergelijking tot de 63 x 122mm bij de S3 Mini. Het nieuwere model is niet alleen dunner en langer maar ook lichter dan zijn voorganger. De Galaxy S4 Mini is 8.9mm dik en 108 gram “zwaar”. Zijn voorganger heeft een dikte van 10.2mm en is totaal 5 gram zwaarder: 113 gram.

Omdat de verschillen tot nu zo minimaal zijn is het erg lastig om hierop je keuze te baseren. In de volgende vergelijkingen zullen wij verschillen boven halen waarop je beter je keuze kunt maken.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: scherm / display

Zoals eerder gezegd gaat de definitie Mini voor ons niet echt op voor dit toestel. Het is eerder een marketing toevoeging dan dat het écht kleine smartphones zijn. Beide smartphones zijn namelijk voorzien van Samsung’s geliefde SuperAMOLED technologie. In vergelijking tot de normale versies van de S3 en S4 zijn de toestellen wel degelijk een stuk kleiner.

De Galaxy S3 mini heeft een 4 inch scherm met een resolutie van 480 x 800, terwijl de Galaxy S4 mini een diagonale schermafmeting heeft van 4.3 inch met een hogere resolutie van 540 x 960. Dit betekent feitelijk een hogere pixel dichtheid (256 ppi t.o.v. 233 ppi) waardoor de kwaliteit van het scherm beter is en prettiger oogt.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Processor en werkgeheugen

Op dit gebied begint de S4 Mini zich sterk te onderscheiden. Bij De S3 Mini was duidelijk merkbaar dat het een uitgeklede versie was van de grotere S3. De Galaxy S3 mini is namelijk voorzien van een bescheiden 1GHz dual-core chip. Daar staat een krachtigere en indrukwekkende 1.7GHz Qualcomm Snapdragon 400 dual-core processor tegenover voor de S4 Mini. Een zeer verstandige keuze van Samsung! Qua werkgeheugen is er een subtiel verschil merkbaar, namelijk dat de S3 Mini 1GB had en de S4 1,5 GB. Subtiel, maar wel merkbaar en dus prettiger.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Opslag

De grotere Galaxy S4 is voorzien van drie mogelijk opslaggroottes: 16GB, 32GB of 64GB. Dit heel toevallig in lijn met de iPhone 5. Echter is met name de 16GB versie van de S4 goed leverbaar. Op dit moment heeft Samsung alleen nog bekend gemaakt dat er een 8 GB versie zal komen van de Galaxy S4 mini. Magertjes, maar in lijn met de S3. Geen verschil dus.

Wat het goed maakt is dat vrijwel alle Galaxy toestellen zijn voorzien van de mogelijkheid om der opslag te vergrootten, dit via een aanwezige microSD slot. Hierdoor kan er tot 64GB aanvullende opslagruimte worden gecreëerd. Let svp op dat Samsung standaard een aantal GB’s aan data opslokt, alleen al wanneer je het toestel voor het eerst start.

Zo neemt de Samsung software bijvoorbeeld in de 16 GB versie van de S4 bijna 50% van de opslag in gebruik. Voor de S4 Mini heeft Samsung kenbaar gemaakt dat er ongeveer 5 GB vrije ruimte zal zijn voor de gebruiker zelf.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Camera

De Galaxy S4 mini heeft betere kengetallen als het gaat om fotografietechnieken. Zo heeft de achterzijde van het toestel een 8Mp camera en een 1.9Mp camera aan de voorzijde. Beide kunnen filmen in Full HD 1080p.

Aan de andere kant hebben we de Galaxy S3 mini. Deze is voorzien van een 5Mp met HD-ready kwaliteit (720p) t.b.v. video recording en aan de voorzijde een VGA camera. Deze heeft ongeveer 1.3 MP.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Connectiveit

Weinig verschillen te vinden als het gaat om connectiveitsmogelijkheden. Zowel de S3 mini als S4 mini hebben Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, microUSB en NFC. Maar, de S4 Mini heeft hierbij aanvullend een infrarood verbindingsmogelijkheid en klaar voor de toekomst: 4G LTE ondersteuning.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Software

Beide smartphones zijn voorzien van Android Jelly Bean en Samsung’s TouchWiz interface. Echter de S4 Mini komt af fabriek met een meer up to date versie van het OS, versie 4.2.2. De Galaxy S3 mini is standaard voorzien met versie 4.1 en kent de mogelijkheid om op te waarderen naar versie 4.2.2. Wij verwachten dat het na deze versie niet meer mogelijk is om het OS van de S3 Mini op te waarderen. Samsung moet de consument natuurlijk wel uitdagen om zo af en toe een nieuwe smartphone te kopen.

Samsung Galaxy S3 mini vs Galaxy S4 mini: Batterij

Tot slot: De Galaxy S3 mini heeft een vervangbare 5.6Wh (1500mAh) batterij. De S4 Mini heeft een iets grotere en sterkere batterij, 7 Wh (1900mAh). De S3 Mini vergezeld ons makkelijk door de dag bij normaal gebruik. Wij verwachten dus dat de S4 Mini dit minimaal zal evenaren, wellicht zelfs langer!

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
0%
Informatief
0%
Neutraal
0%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Goedkoopste-Samsung.nl

Stel je vraag / Reageren